Vissza Hivás

Tisztasági festés albérlet esetén

Milyen előnyei vannak annak, ha valaki albérletben él?

Például az, hogy egy bérelt lakás karbantartása kevesebb felelősséggel, teendővel és kiadással jár. A felsorolt terheken ugyanis az albérlő osztozik a bérbeadóval. Sokan pont azért nem vágynak saját lakásra, hogy ne kelljen rá olyan sokat költeniük.

Viszont pontosan hogyan oszlanak el ezek a kiadások a főbérlő és az albérlő között?

Mi történik például olyankor, ha a lakás festésre szorul? Kit terhelnek ilyenkor a költségek?

A tisztasági festést albérlet esetén a főbérlő vagy az albérlő fizeti? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a folytatásban.

Ki fizeti a tisztasági festést albérletben?

A kulcsszó: bérleti szerződés! Ha azt szeretnénk, hogy a bérbeadás előnyös legyen mind a főbérlő, mind az albérlő számára, akkor mindig kössünk bérleti szerződést.

Ez az okmány ugyanis nem csak a bérleti díj összegét vagy a bérleti szerződés időtartamát foglalja magába. A bérleti szerződésben rendkívül fontos, a felek kötelezettségeire vonatkozó kikötések is megtalálhatóak. Ilyen például az a jelentős részlet is, hogy kit terhel a tisztasági festés albérlet esetén.

  • Ez a kérdés egyesekben csak a kiköltözés alkalmával merül fel. Pedig ezt az apró, ámde annál fontosabb részletet még a lakásba költözés előtt érdemes letárgyalni a főbérlővel.
  • A megbeszélteket pedig mindenképpen célszerű egy bérleti szerződésbe foglalni. A tisztasági festést ugyanis egyes esetekben a főbérlő, míg más helyzetekben az albérlő fiezti.
  • Attól (is) függően, hogy mi áll a megállapodásban, azaz a bérleti szerződésben.

Költségek, melyek a bérbeadót terhelik

Az olyan felújítási munkák, mint:

  • - a vízvezetékcsere
  • - a villanyvezetékek cseréje
  • - vagy a vízóra beszerelése rendszerint a főbérlőt terhelik.

A tisztasági festés albérlet esetén viszont valamelyest összetettebb kérdés. A polgári törvénykönyv értelmében a lakás fenntartásával járó kisebb költségeket a bérlő fedezi.
Tehát ha a bérlés ideje alatt összepiszkolódnak a falak, a festési költségek a bérlőre hárulnak.
Ám ha az szerződésbe van foglalva, akkor a lakás állapotára vonatkozó jótállás nem csak az albérlőt, hanem a főbérlőt is kötelezheti. Tehát ismételten a bérleti szerződés fontosságához kell visszakanyarodnunk.

A tisztasági festés előnye

A tisztasági festést 2-3 évente javasolt elvégezni. Ha tehát albérletbe költözünk, számíthatunk rá, hogy a főbérlő megköveteli tőlünk ennek a munkálatnak a kivitelezését. Ha pedig ez a bérleti szerződésben is rögzítésre került, akkor bizony azt az albérlő köteles teljesíteni.
A jó hír viszont az, hogy a tisztasági festés általában kevésbé költséges, mint az általános szobafestés. Ráadásul meglehetősen hasznos a lakásban élők egészségi állapotára nézve.

Akár az albérlő, akár a főbérlő szerepét töltjük be tehát a történetben, alakulhat úgy, hogy ránk hárul a tisztasági festés költsége. Ilyenkor a legjobb, amit tehetünk, hogy kiválasztjuk a megfelelő szakembereket a munka elvégzésére.

1kKedvelés 1kKövető