Vissza Hivás

LILA FALSZÍN MELYIK SZOBÁBA?

Új színre van szükség. Hirtelen nem csak otthon, hanem irodába is. Különösen fontos, hogy kényelmesen és biztonságban érezze magát. Azt mondanám, a nyugodt tónusok és az élénk színek festése elég jók lehetnek. Sokaknak bejön a vidám árnyalat, amelyek elvonják a figyelmet a sivár hétköznapokról.

A Lila szin: Kiegyensúlyozó, regeneráló és inspiráló hatása van. A halvány lila szín is enyhíti a feszültséget, így békés környezetet eredményez Irodai használatra alkalmas,elősegíti a kreativitást. színek lehetnek vidámak, serkentőek, nyugtatók. Az a képességét, befolyásolja személyes hangulatát, lehetőség szerint saját szokásainak támogatására kell használnia. Azok a hálószobák és nappalik , ahol a pihenés napirenden van, más színigényűek, mint a munka- és kreativitásterületek. Élénk vagy nyugtató, finom vagy merész: az Ön személyes döntése, hogy melyik színben érzi jól magát. A színek vagy színátmenetek kombinációja gyakran pozitív változást hoz.

ZÖLD FALSZÍNEK ÉS HATÁSUK HARMÓNIA, TERMÉKENYSÉG:

Tervezze újra a szobákat, adjon nekik új külsőt – ezt a legegyszerűbben új festékréteggel teheti meg. A nappali kialakításához szinte korlátlan a szín- és árnyalatválaszték, ami egyáltalán nem könnyíti meg a tökéletes szín kiválasztását a különböző helyiséghatásokhoz. Ezért sokan azt a színt választják, amelyik a legjobban tetszik nekik. De a kedvenc színe nem mindig a legjobb választás a belső térben. Mert a színek hatással vannak – és mindenekelőtt a pszichénkre. Befolyásolják közérzetünket a szobában, hangulatjavító hatásúak - vagy a hangulatunkra is negatívan hathatnak.

A Zöld szin: Nyugtató és frissítő hatása van. Elősegíti az egyensúlyt és a koncentrációt. A fejfájás és a komolyabb fajtája a migrén elég gyakori fájdalom a stresszes életünkben. Egyedül a zöld szín az ami segít és hozz egy kis javulást ilyenkor. Zöld, mint erdő és rét színe a természetességet, de a tartósságot is jelenti. A zöld árnyalatok ezért pihentető, harmonizáló és kiegyensúlyozó hatásúak a helyiségben. Ideális a hangulatos olvasósarokba vagy a fürdőszobában lévő wellnessbe. A zöldnek a kreativitást is fel kell ébresztenie bennünk.

KÉK FALSZÍNEK ÉS HATÁSUK NYUGALOM, HIGGADTSÁG:

Általánosságban elmondható, hogy az emberek azt mondják, hogy a világos falszínek nagyobbá és nyitottabbá teszik a helyiséget, míg a sötét falak általában kisebbé teszik a helyiséget. Az emberek általában a világos, barátságos és nyitott lakótereket részesítik előnyben, így például a hálószobában kicsit sötétebbre festhetjük a falakat. De gyakran csak arról van szó, hogy ügyesen kell hangsúlyt fektetni, vagy felpezsdíteni a lakást. Ezután színesebb színekkel dolgozhat.
Egy helyiségben azonban maximum 2 különböző színt érdemes festeni, különben gyorsan túlságosan nyugtalanná válik a dolog. Persze ez mindig attól függ, hogy mit akar elérni a festéssel. Csak jól nézzen ki, vagy talán a hangulatra is legyen hatással.

A Kék szin: küzd a stressz ellen, egyensúlyt biztosít és segít elaludni. Ez a szín képes csökkenteni a vérnyomást, így nyugtatóan hat ránk. A kék szín pozitív hatással van a fizikai, pszichés és viselkedési mintákra. Kiegyensúlyozottá válik a napi rutinunk általa. Ideális hálószobákba és gyerekszobákba.
Természetesen számtalan szín és keverési arány létezik. Mint mindig, ez végső soron ízlés dolga, de a fal megfelelő színével befolyásolhatja a hangulatot, így például jobban alszik, vagy termelékenyebben dolgozik.
Természetesen most egy ilyen bézs árnyalat nem felel meg minden ízlésnek. Szerencsére vannak más nagyszerű színek is, amelyek nagyon divatosak. A semleges szürke például puha és modern megjelenést kölcsönöz. De a kék finom árnyalata is nyugalmat és koncentrációt sugároz.

SÁRGA FALSZÍNEK ÉS HATÁSUK MELEGSÉG, OPTIMIZMUS:

A sárga meleg és napos. A borongós hangulatot és a melankolikus gondolatokat sárga fénnyel lehet kompenzálni. Közvetett sárga fényen keresztül is, vagyis a falak sárgára vagy sárgára festett függönyök formájában, amelyek visszaverik a rájuk eső napfényt. A depresszív hangulatok, depresszió vagy belső feszültség esetén alkalmazott színterápia mellett a sárga az elme számára is jótékony hatású - a kreativitás, a tanulási vágy vagy a koncentrálóképesség növelésére. Sok jó ok arra, hogy sárgát vigyen be nappalijába, dolgozószobájába .
A sárga falú szobák barátságos légkört sugároznak. Azt mondják, hogy a sárga tónusok fokozzák az agy aktiválódását is. A depresszív hangulatok, depresszió vagy belső feszültség esetén alkalmazott színterápia mellett a sárga az elme számára is jótékony hatású - a kreativitás, a tanulási vágy vagy a koncentrálóképesség növelésére.

NARANCS FALSZÍNEK ÉS HATÁSUK LELKESEDÉS, MELEGSÉG:

A nappali kialakításához szinte korlátlan a szín- és árnyalatválaszték, ami egyáltalán nem könnyíti meg a tökéletes szín kiválasztását a különböző helyiségekhez. Ezért sokan azt a színt választják, amelyik a legjobban tetszik nekik.
De a kedvenc színe nem mindig a legjobb választás a belső térben. Mert a színek hatással vannak – és mindenekelőtt a pszichénkre. Befolyásolják közérzetünket a szobában, hangulatjavító hatásúak - vagy a hangulatunkra is negatívan hatnak.

A Narancs szin: Elősegíti a társaságkedvelőt és az étvágyat, ezért különösen alkalmas az étkezőben. Az erősebb színek viszont természetesen nem hiányozhatnak. Lehetővé teszik, hogy optimistán tekintsünk a jövőbe.
Az élénk színek retro árnyalataival visszahozzák a '70-es éveket. Persze, mint mindig, ez is ízlés dolga, bár azt kell mondjam, hogy megfelelő díszítéssel nagyon jól mutathat.
A konyhában például egyes családok szeretnek egy kicsit színesebbek lenni, elvégre a jó ételek és a hangulatos légkör azonnal jó hangulatot hoz. Valószínűleg a leghatékonyabb színek, térhatásukban is a vörös és a narancs.
A tüzes színek felkeltik figyelmünket és aktivizáló impulzusokat adnak. A nappaliban – leginkább kiemelő színként használható – a színek melegséget és biztonságot közvetítenek, és kommunikációra hívó helyiségekben is használhatók. És: Mind a piros, mind a narancssárga étvágygerjesztőnek számít, ezért konyhába, étkezőbe mindenképpen ajánlott. A hálószobában viszont érdemesebb nélküle!

SZÍNKONTRASZT MEGENGEDETT

Általában a többszínű kontraszt megengedett a falak festésekor. Amit korábban egymással ütközőnek tartottak, vagyis az azonos alapszín árnyalatai, az ma már hatékony térhatást ér el. A színkörben egymással ellentétes színeket a modern belsőépítészetben is gyakran kombinálják.
A szakértők tudják: a fény és a szín a két kulcstényező, amely ebben szerepet játszik. Nem ok nélkül alkalmazzák a fényterápiát vagy a fényzuhanyzást depresszív hangulatok esetén és téli depresszió ellen. Ez kifejezetten serkenti a szerotonin boldogsághormon fokozott termelését.

A Piros szin: Serkentő, melegítő és energizáló hatása van. A piros szín energiát ad. A piros szín képes megnövelni az étvágyat. Ezért a falak vörös festékkel történő tervezésekor csak szelektíven dolgozzon. Mind a piros, mind a narancssárga étvágygerjesztőnek számít, ezért konyhába, étkezőbe mindenképpen ajánlott. Ahálószobában viszont érdemesebb nélküle!

A tökéletes szín kiválasztása kulcsfontosságú bármelyik festési projekthez. További információért a festési technikákról és arról, hogy hogyan érvényesítheti színpreferenciáit otthona megújításában, látogasson el Festés oldalunkra.

Ha szeretné otthonát egyedi tapétákkal feldobni és kíváncsi a legújabb trendekre, tekintse meg Tapétázás oldalunkat, ahol számos inspiráló ötletet és tanácsot találhat a megfelelő színkombinációk és minták kiválasztásához.

A megfelelő színkombináció kiválasztása kulcsfontosságú minden mázolási projektnél, hiszen a színek nem csak a tér hangulatát befolyásolják, de kifejezhetik személyiségünket és stílusunkat is. További tippekért és ötletekért látogasson el Mázolás oldalunkra.